keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kappale 11, Aistien avulla saadaan tietoa ympäristöstä ja itsestä.

Aistien avulla saadaan tietoa ympäristöstä ja itsestä


  • Ihmisen aistit ovat evoluution tuote. Ne ovat kehittyneet esi-isillemme sitä mukaan mitä ne ovat tarvinneet.
  • Ihmisen 5 aistia ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti.
Ihmisellä on viisi aistia.
  • Ihmisellä on aisinsoluja, joista lähtee hermostoja aivoihin. varsinaset astimukset syntyvät vasta aivoihin päästyään.
Aistimuksen synty.

Sopeutuminen


Silmä

  • Käsitys ympäristöstä perustuu lähinnä näköaistin välittämään tietoon.

Korva

Kuuloaistilla on suuri merkitys ihmisten välisessä kommunkoinnissa.


Korva on eriloistunut ottamaan vastaan ja käsittelemään ääniaaltoja. Simpukan aistisolut erottelevat korkeudeltaan ja voimmakkuudeltaan erilaiset äänet.


Korvissa olevat kaarikäytävät ovat tasapainoelimiä. Ne antavat tietoa pään liikkeistä ja asennosta.


Kieli ja nenä

Kieli ja nenä tekevät paljon yhteistyötä. Ihminen pystyy erottamaan viittä eri makua, mutta samalla kun ihminen syö ruoasta siirtyy hajuja nenän hajuepiteeliin. Näitä hajuja usein luullaan mauksi.


Kipuaisti

Kipuaisti on tärkeä hengissä säilymisen kannalta. Ihmisen iholla kipua aistivat vapaat hermopäätteet, nämä samat hermopäätteet aistivat myös kuumuutta ja kylmyyttä.


 Yhteenveto:

Lähteet: Bios 4, Ihmisen bilogia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti