tiistai 23. syyskuuta 2014

Kappale 3, Ihminen on monisoluinen eliö.

Ihminen on monisoluinen eliö

Tiivistelmä tulevasta.

Solun rakenne


Samoihin tehtäviin erikoistuneet solut muodostavat kudoksia.

  • Hermokudos muodostuu varsinaisista hermosoluista ja tukisoluista. Hermosolut välittävät informaatiota solusta  toiseen. Ne säätelevät nopeasti ja tarkasti elimistön reaktioita ja toiminnallista tasapainoa.
  • Lihaskudos on supistuskykyistä ja se on erilaistunut liikkeiden tuottamiseen. Lihaskudosta on kolmea tyyppiä: sileä-, poikkijuovainen- ja sydänlihaskudos.
  • Side- ja tukikudosta ovat varsinainen sidekudos, rustokudos, luukudos, rasvakudos sekä veri- ja imuneste. varsinaista sidekudosta ovat esimerkiksi nivelsiteet ja jänteet, joissa on runsaasti kestvyyttä lisääviä proteiinisäikeitä.
  • Epiteelikudoksen solut ovat vierekkäin ja tiukasti kiinni toisissaan. Epiteelikudos jaetaan kolmeen päätyyppiin:pinta-, aistin- ja rauhaskudokseen. Pintakudos peittää ja suojaa elimistön ulko- ja sisäpintoja. Sitä on ihon pitakerroksessa, verisuonten ja ruoansulatuskanavan sisäpinnassa sekä limakalvoissa. Aistiepiteeli ottaa vastaan aistiärsykkeitä. Rauhaskudosta on umpi- ja avorauhasissa. Tämä kudostyyppi erittää erilaisia elimistön tarvitsemia aineita, kuten limaa ja hormoneja.

  • Kudokset muodostavt elimiä ja elimet jotka hoitavat samaa tehtävää muodostavat elimistöjä.


Elimistö ylläpitää sisäistä tasapainoaan solujen välisen viestinnän avulla.

Solut reagoivat monella eri tavalla vastaanottamiinsa viesteihin (A-G) . Viestittä jäämien johtaa usein solun kuolemaan.



 Syöpä

  1. Syöpä alkaa kehittyä, kun karsinogeeni tai spontaani geenimutaatio aiheuttaa muutoksia solun perimässä. Solu on muuttunut syöpäsoluksi joka ei enää vastaa toisten solujen viesteihin.
  2. Syöpäsolut jakautuvat nopeasti, tunkeutuvat ympäröivään kudokseen ja uodostavat syöpä kasvaimen.
  3. Syöpäkasvaimesta voi irrota soluja, jotka leviävät veri- tai imusuonia pitkin muualle kehoon. Irronnet solut muodostavat etäpesäkkeitä eli matestaatteja elimistön muihi kudoksiin. Näin syövästä tulee lähes voittamaton ja se tuhoaa ihmisen tarpeelliset kudokset ja ihminen kuolee.
Syöpäsolut eivät vastaa enää muiden solujen iesteihin ja se säätelee itse kasvutekijöiden avulla verisuonten kasvua. Syöpäksvain siis pystyy kehittämään verisuonia jotka tuovat kasvaimelle happea ja ravintoa.


Lähteet: Bios4, ihmisen biologia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti