keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kappale 13, Elimistö puolustautuu mikrobeja vastaan.

Elimistö puolustautuu mikrobeja vastaan


Ihmisellä on ulkoinen ja sisäinen puolustusjärjestelmä.


Ulkoinen puolustusjärjestelmä:

Ulkoisen puolustuksen tarkoituksena on poistaa mikrobit tai tehdä niiden olot elinkelvottomiksi.


Sisäinen puolustusjärjestelmä


Sisäisen puolustuärjestelmän hoitavat valkosolut. Ne hävittävät mikrobin erilaisin keinoin.




 Mustijälki:


 Rokotteilla voidaan ehkäistä sairastumista joihinkin sairauksiin tai tauteihin. Rokotuksesta ihmiselle syntyy muistijälki rokotuksen sisältämästä taudista.


HIV

Aidsissa HI-virus hyökkää ihmisen immuunijärjeselmää vastaan. Hoitamattomana aids johtaa HIV:hen. HIV eli immuunikato tarkoittaa, että kyseisen tarunnan saanut hekilö on käytännössä puolustuskyvytön mikrobien päästyä ulkoisen puolustusjärjestelmän läpi. HI-virus käyttää nimittäin isäntäsolunaan T-auttajasoluja. Immuunijärjestelmä tuhoaa virusten alloittamat T-auttajasolut ja näiden solujen tuhoutuminen heikentää sekä muiden imusolujen että syöjäsolujen toimintaa. Näin ollen ihmisen immuunivaste heikkenee hyvin huomattavasti.

Allergiat

Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmä reagoi liian voimakkaasti ei-vaarallisiin aineisiin.


Veriryhmät

Veriryhmiä on neljä: O, A, B ja AB. Verensiirrot eivät onnistu miten tahansa. Jos ihmisen elimistöön joutuu sille sopimatonta verta, se valmistaa vasta-ainetta sille ja ihminen kuolee.


Jos äidillä ja isällä on eri Rh-ryhmät ja lapsi perii isän Rh-ryhmän, toisessa synnytyken aikana siitä syntyy ongelmia. Ensimmäisen synnytksen aikana lapsen verta joutuu äidin elimistöön. Kun äidin elimistöön joutunut lapsen eri Rh-ryhmään kuuluvaa veri on äidin elimistö kehittänyt sille vasta-aineen. Jos toisenkin raskauden aikana lapsella on eri Rh-ryhmä lapsi menehtyy siihen. Nimittäin äidin vasta-ainettä sisältävää verta menee istukan kautta sikiöön ja alkaa tuhota sen punasoluja.


Lähteet: Bios 4: ihmisen biologia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti